2023 firade Ejes Chokladfabrik 100 år. Företaget grundas av Judith Andersson. Affärsidén var då att koka och sälja karameller i butiken på Birger Jarlsgatan 124 i Stockholm. Rörelsen växte snabbt och efter bara några år öppnades en filial upp på Fleminggatan 45. Verksamheten hade då alltmer övergått till tillverkning av choklad och konfektyrer.
Huset där Judiths verksamhet var belägen revs och hennes företag,
Judith & Son, var tvungen att söka efter nya lokaler. Till slut hittade man den perfekta platsen, en tidigare livsmedelsbutik på Erik Dahlbergsgatan 25 på Östermalm i Stockholm. Här finns både tillverkning och butik än i dag, med anor och aura kvar från det tidiga 60-talet.
Fru Andersson överlät sedermera hela sin verksamhet till sonen Erik, som hon alltid kallat Eje. Det är därför ingen tillfällighet att företaget antog namnet
Ejes Choklad. Erik drev företaget tillsammans med sin hustru Ulla under många år.
Erik valde att sälja sin verksamhet till de som enligt hans mening var de bäst lämpade arvtagarna, nämligen familjen Ardebäck. Med konditorn Rune i spetsen, tillsammans med hustrun Marie-Louise samt barnen Mats och Linda drevs verksamheten vidare.
Det fanns mycket tydliga regler vid överlåtandet, Ejes Choklad skulle aldrig få göras om till en “plockgodisaffär“ utan få behålla sina anor och sin charm. Tanken var och är än idag att föra chokladkultur och chokladtradition vidare. Det är med stor stolthet som familjen Ardebäck driver företaget vidare.
Rune tillverkar praliner – ett hantverk med lång tradition.
Ejes Choklad firar 85-årsjubileum och samtidigt firar företaget 45 år på samma adress. Familjen Ardebäck firade även 20 år som stolta ägare.
Det anrika företaget fortsätter att bevara sina gamla hantverkstraditioner och vårdar sitt varumärke.
Svärsonen Jonas Nilsson börjar i företaget och tar sin plats i tillverkningen. Det Jonas inte visste då var att han skulle få en stor och betydande roll i företagets framtida utveckling och historia.
Rune och Marie-Louise Ardebäck
Jonas Nilsson
Ejes Choklad tog fram Prinsesspralinen till bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling, den 19 juni 2010. Pralinen var en given succé och har sedan dess blivit en utav Ejes storsäljare.
Bröllopet var det första kronprinsessbröllopet i Sverige och självfallet var Ejes Choklad med och firade kungligt!
Ejes Choklad firar 90 år, butiken på Erik Dahlbergsgatan 25 i Stockholm firar 50 år och den stolta chokladfamiljen firar 25 år som ägare!
Ejes håller hårt på sin omtalade service och kvalitet, vilket har resulterat i mycket beröm och utmärkelser genom åren. Ejes Choklad syns i en stor mängd reportage och får uppmärksamhet i media.
Mor & dotter på omslaget av boken "Unika butiker"
Ejes firar 90 år och 25 år med samma ägare
Ejes Choklad får en utmärkelse av den dåvarande Japanska ambassadören Mr Morimoto. Där man under högtidliga former tackar chokladfamiljen och deras företag för att ha bidragit till en bättre relation mellan länderna, detta tack vare den goda chokladen!
Denna utmärkelse kommer visa sig vara mycket större än vad Ejes Choklad kunde ana och detta uppmärksammas stort i Japans massmedia. Ejes Choklad omnämns även i Mr Morimotos memoarer. Detta gör att Ejes och Japan knyter an ännu starkare och ofta får butiken besök av Japanska turister.
Av en ren slump kommer en kund in och berättar att hon läst om Ejes Choklad i en bok. Det visar sig vara en Crime-serie om Marianne Jidhoff skriven av Denise Rudberg. Marianne är stamkund på Ejes Choklad och hennes favoritpralin är Vit tryffelnougat.
Sedan dess har det blivit en tradition att Ejes varje år håller i premiär signeringen av nya boken om Marianne Jidhoff. Detta har blivit en återkommande folkfest som hålls på Ejes Choklad. Denna dag bjuds det på Vittryffelnougat och personlig signering av Denise. Denna folkfest har resulterat i försäljningsrekord på premiär signeringen år efter år. Man börjar till och med anordna bussresor i Marianne Jidhoffs fotspår, där ett besök på Ejes Choklad ingår förstås.
Det är såklart en ära att få vara en del av styrelsen i Den svenska hovleverantörsföreningen. Självklart bjuds det på fin choklad vid varje sittning.
Föreningen anordnar hovleverantörsdagar där alla svenska hovleverantörer får möjlighet att ses. Man har även gjort studieresor till andra länder med kungahus och hovleverantörer för att utbyta idéer.
Föreningen har även som uppgift att se till att hovet och alla hovleverantörer har en bra och nära dialog med varandra.
Ejes får en nyutnämning av sitt Kungliga hovleverantörsskap i samband med att dottern Linda tar över VD-rollen i familjeföretaget.
Eftersom ett hovleverantörskap är personligt för företagets VD blev Ejes Choklad tvungna att ansöka igen efter det åtråvärda diplomet. Det var med stor stolthet som det nya diplomet hängdes upp i den lilla butiken. Detta är ett erkännande och som återigen bevisar att Ejes håller högsta kvalité på både sina produkter och service!
Ejes Choklad är med och representerar de Svenska hovleverantörerna och åker till London. Där sker ett historiskt möte med de engelska hovleverantörerna och man utbyter idéer, kunskaper och gör studiebesök hos olika hovleverantörer. Ejes är presentkoordinator på resan och ansvarar för alla gåvor som ska överlämnas från de Svenska hovleverantörerna.
Ejes Choklad överlämnar även en gåva till den Engelska drottningen och får ett personligt tackbrev där drottningen tackar för omtanken och den utsökta chokladen!
Det är med stor stolthet, glädje och ödmjukhet som Ejes under 2018 firar 95 årsjubileum! Man firar även 55 år på samma adress och 30 år med samma ägare!
Ejes Choklad genomför ett mycket omsorgsfullt och välplanerat generationsskifte, där dottern Linda tar över hela familjeföretaget och väljer att driva det med sin man Jonas som nu har tagit över pappa Runes roll och blivit produktionschef för Ejes tillverkning. Linda är uppvuxen i företaget och väl inskolad för uppdraget.
”Det är en stor ära för mig att få driva Ejes Choklad vidare och jag kommer göra det med stor respekt. För mig känns det fantastiskt att kunna få föra detta kulturarv vidare och jag kommer förvalta vårt varumärke med stor respekt. Inget kommer att ändras, vi ska fortsätta att vara omoderna och fokusera på det vi är bäst på, våra fantastiska produkter och ge våra kunder den bästa servicen! Jag ska bara putsa av diamanten lite…”
*** Linda Ardebäck ***
Linda och Jonas Ardebäck
Ejes fortsätter att växa och får ofta förfrågningar från företag som vill bli återförsäljare. Senaste intressenten var ingen mindre än Harrods i London!
Linda håller fast vid familjens tradition om att Ejes Choklad "BARA" ska finnas på Ejes. Det är fantastiskt att våga vägra växa menar hon och det ger företaget en stolthet som är svår att överträffa.
I år har Ejes en ny fantastisk hemsida med webbshop och även öppnat Ejes Bakficka i lokalen intill.
Tanken är att Bakfickan ska skapa utrymme och fungera som lager och paketering av beställningar. Bakfickan kommer att vara öppen under högsäsong. Detta för att underlätta för kunderna och förstås för att undvika trängsel i dessa tider.
På Bakfickan kommer utlämning av beställningar att ske samt försäljning av färdiga presentförpackningar.
ÖPPETTIDER
Mån–Fre 10–18
Lördag 10–16
Söndag Stängt
Ejes Choklad är Childhood-partner och stöder Min Stora Dag
Ejes Choklad | Hemsida från Delta