Svenska English German Japaneese

ÖPPETTIDER: Mån-Fre: 10-18    Lördag: 10-16    Söndag: Stängt


Tillverkning

Tillverkningen är butikens hjärta

Morgonen börjar tidigt för gänget i tillverkningen, mycket ska stå klart tills dess att butiken öppnar.

Choklad ska smältas, fyllningar tillverkas, marsipan knådas och tryfflar vispas. Allt enligt konstens alla regler. Sedan fortsätter processen med att bygga upp varje liten chokladpralin i detalj, en efter en och fylla dem med olika innehåll som tillverkats under morgonen.

All tillverkning sker i direkt anslutning till den lilla butiken, bara en vägg markerar var butiken slutar och tillverkningen börjar. En dörr leder oss till företagets viktigaste punkt, som familjen kallar butikens hjärta, det är nämligen här inne som all choklad tillverkas. Dofterna är förföriska och nästan plågsamma för den som inte kan motstå choklad. Underbara dofter sprids ut i butiken och förgyller atmosfären.

För kunderna är dofterna välkända och de kan dofta sig till vilken pralin som tillverkas.

Alltid de bästa råvarorna

"Alla våra praliner är tillverkade på förstklassig choklad med hög kakaohalt. Vi jobbar huvudsakligen med 60 och 70 % kakaohalt och letar alltid efter de bästa råvarorna till våra pralinfyllningar", berättar Jonas. Vi har även valt att jobba på samma sätt som man gjorde när företaget startade 1923.

De gamla beprövade kunskaperna och metoderna från 20- och 30-talet fungerar fortfarande, till och med så är en del av redskapen från den tiden med än. "Att det finns tekniker och hjälpmedel som skulle underlätta rejält är man medveten om, men då tappar man hela poängen", fortsätter Jonas.

Kärlek och omsorg står inte med i recepten men är helt avgörande för resultatet. Choklad är inget man kan stressa eller påskynda, det måste få ta sin tid menar Jonas.

Hantverk sedan 1923

"Om alla bara kunde förstå vilket hantverk vi håller på med", fortsätter Jonas. Det tar nästan två dygn för varje liten choklad pralin att stå färdig.


Pralinen ska sedan direkt slussas ut i butiken, via packrummet där de plockas om från tillverkningsbackarna till butikens fina uppläggningsfat.

"Glöm heller inte bort att Ejes choklad är klassad som hälsokost", enligt hela gänget på Ejes.


"Ejes choklad är som balsam för kropp och själ" säger Linda. Att detta är något man ska unna sig varje dag är familjen överens om. Det är svårt att inte ryckas med i familjens entusiasm.

För gott för att motstå

"Många tror att vi inte äter någon choklad, när vi arbetar med det hela dagarna", berättar Linda.


"Men det är så himla gott så det går inte att låta bli". Jag är nog värst", ler Linda stolt.


"Jag äter ungefär 20 praliner om dagen", det är inte svårt att förstå när man ser alla nygjorda praliner som står på tork ute i packrummet och bara väntar...

Linda och övrig personal brukar skylla på att de måste göra smakprov på pralinerna, detta för att försäkra oss om kvalitén. Vi som arbetar i butiken måste kunna förklara innehåll, konsistens och smak på allt vi säljer till våra kunder. För att klara denna uppgift så behöver personalen få göra flera smakprover dagligen. Detta är ingen betungande uppgift, skrattar Linda utan inget annat än en förmån.

Det är en färskvara

Ejes Choklad är färskvara och genuint hantverk. Detta vill Ejes med hela sitt hjärta visa och ge till alla sina kunder.

"Pralinerna ska avnjutas omgående", menar Marie-Louise. "Besök hellre oss ofta och handla för husbehov" tipsar hon. På Ejes Choklad bemöts varje kund som en hedersgäst som vi vill träffa ofta, ler Marie-Louise.

Vi garanterar en hållbarhet på cirka 2–3 veckor men ser gärna att chokladen äts upp tidigare! Chokladen ska inte förvaras i kylskåp utan i rumstemperatur. 16 grader är idealtemperaturen för choklad. Familjen är mån om sin choklad och att kunden ska få uppleva den på bästa sätt. 

Share by: