Group Created with Sketch. Playbutton

Tillverkning

All tillverkning sker i direkt anslutning till den lilla butiken, bara en vägg markerar var butiken slutar och tillverkningen börjar. En dörr leder oss till företagets viktigast punkt, som familjen kallar butikens hjärta, det är nämligen här inne som all choklad tillverkas. Dofterna är förföriska och nästan plågsamma för den som inte kan säga nej. Sakta men säkert letar sig de underbara dofterna ut till butiken för att förgylla atmosfären och ge kunden en svag hint av vad som tillverkas just nu.

Det är ju det här som gör hela vårt företag, säger Mamma Marie-Louise. Att kunna få ge alla våra kunder denna smakupplevelse och service är helt fantastiskt! Tänkt dig själv, vilken stolthet att få sälja praliner som knappt hunnit stelna, som är gjorda precis här bakom väggen av min man, son och svärson. Det är lycka det, ler hon.

Men det är slitit för killarna bak i tillverkningen, morgonen börjar tidigt eftersom mycket ska stå klart till dess att butiken öppnar. Choklad ska smältas, fyllningar tillverkas, marsipan knådas, tryfflar vispas, allt enligt konstens alla regler. Sedan fortsätter processen med att bygga upp varje liten chokladpralin, en efter en, och fylla dem med de olika innehåll som tillverkats under morgonen.

Alla våra praliner är tillverkade på förstklassig choklad med hög cacaohalt. Vi jobbar huvudsakligen med 60 och 70 % cacaohalt, och letar alltid efter de bästa råvarorna till våra pralinfyllningar, berättar Jonas. Vi har även valt att jobba på samma sätt som man gjorde när företaget startade 1923. De gamla beprövade kunskaperna och metoderna från 20- och 30-talet fungerar fortfarande, till och med en del av redskapen från den tiden är med än. Att det finns tekniker och hjälpmedel som skulle underlätta rejält är man medveten om, men då tappar man hela poängen, fortsätter Jonas. Kärlek och omsorg står inte med i recepten, men är helt avgörande för resultatet. Choklad är inget man kan stressa eller påskynda, det måste få ta sin tid, menar han.

Om alla bara kunde förstå vilket hantverk vi håller på med, fortsätter killarna i tillverkningen. Det tar nästan två dygn för varje liten pralin att stå färdig, för att sedan direkt slussas ut i butiken, via packrummet där de plockas om från tillverkningsbackarna till fina uppläggningsfat (om de inte hinner bli uppätna av familjen själv såklart!).

Många tror att vi inte äter någon choklad, när man står i det hela dagarna, berättar dottern Linda. Men det är så himla gott, så inte ens vi kan låta bli. Jag är nog värst, ler hon stolt. Jag äter säkert 20 praliner om dagen. Jag kan bara inte låta bli, vilket man säkert kan förstå när man ser alla nygjorda praliner som står på tork ute i packrummet och väntar. Jag brukar skylla på att jag måste göra stickprover på pralinerna, för att försäkra mig om kvalitén. Och så måste ju vi som jobbar i butiken kunna förklara innehåll, konsistens och smak på allt vi säljer, för de kunder som undrar! Och minnet är bra men kort, fnissar hon.

Ejes jobbar ständigt med att nå fram till sina kunder, för att försäkra sig om att alla har förstått vilket hantverk det är frågan om, och att Ejes choklad är färskvara. Ja, det där är en svår sak för folk som inte är insatta att förstå, säger Marie-Louise. Bara för att choklad ute på marknaden kan hålla sig i ett halvår, så gör inte våran choklad det. Det här är färskvara och ska avnjutas omgående menar hon, så kom hellre hit lite oftare och handla för husbehov, än att komma hit för att bunkra, tipsar hon.

Vi garanterar en hållbarhet på cirka 2-3 veckor, men ser gärna att chokladen äts upp tidigare! Chokladen ska heller inte förvaras i kylskåp, utan i rumstemperatur. 16 grader är egentligen idealtemperaturen. Att Marie-Louise är mån om sin choklad och att kunden ska få uppleva den på bästa sätt råder det ingen tvekan om.

Glöm heller inte bort att Ejes choklad är klassad som hälsokost, flikar Linda in snabbt. Vår choklad är som balsam för kropp och själ, ler hon glatt. Att detta är något man ska unna sig varje dag är de helt överens om. Och det är svårt att inte ryckas med i deras entusiasm.

Välkommen in och prova!