Group Created with Sketch. Playbutton
Låt oss ta det från början

Berättelsen om den anrika konfektyrbutiken på Gärdet i Stockholm tar sin början för över 95 år sedan.

Så här började allt

1923

Företaget grundas av Judith Andersson. Affärsidén var då att koka och sälja karameller i butiken på Birger Jarlsgatan 124 i Stockholm. Rörelsen växte snabbt och efter bara några år öppnades en filial upp på Flemminggatan 45. Verksamheten hade då alltmer övergått till tillverkning av choklad och konfektyrer.

1963

Huset där Judiths verksamhet var belägen revs och hennes företag, Judith & Son, var tvungen att söka efter nya lokaler. Till slut hittade man den perfekta platsen, en tidigare livsmedelsbutik på Erik Dahlbergsgatan 25 på Östermalm i Stockholm. Här finns både tillverkning och butik än i dag, med auran kvar från det tidiga 60-talet.

Fru Andersson överlät sedermera hela sin verksamhet till sonen Erik, som hon alltid kallat Eje. Det är därför ingen tillfällighet att företaget antog namnet Ejes Choklad. Eje drev företaget tillsammans med sin hustru Ulla under många år.

1988 

Eje valde att sälja verksamheten till de som enligt hans mening var de bäst lämpade arvtagarna, nämligen familjen Ardebäck. Med konditorn Rune i spetsen, tillsammans med frun Marie-Louise samt barnen Mats och Linda, drevs verksamheten vidare.

Det fanns mycket tydliga regler vid överlåtandet, Ejes skulle aldrig få göras om till en “plockgodisaffär“ utan få behålla sina anor och sin charm. Tanken var, och är än idag, att föra chokladkulturen och alla chokladtraditioner vidare. Det är med stor stolthet som familjen Ardebäck driver företaget vidare.

1990 

Ejes Choklad utnämndes till Kunglig Hovleverantör. Det är med stor ära som familjen tar emot sitt diplom.  Kung Carl XVI Gustaf har idag 134 hovleverantörer och Kunglig Hovleverantör är ett kännetecken för svensk kvalitet.

Idag beviljas hovleverantörskap endast av H.M. Konungen. Under sin livstid hade prins Bertil egna hovleverantörer, liksom prinsessan Sibylla och många andra kungligheter.

Hovleverantörskapet grundar sig på att företaget levererar varor eller utför tjänster åt någon medlem av kungafamiljen.

2008

Ejes Choklad firar 85-årsjubileum och samtidigt firar man 45 år på samma adress. Familjen Ardebäck firade samtidigt 20 år som ägare.

Det anrika företaget fortsätter att hålla i sina gamla hantverkstraditioner och vårdar sitt rykte och varumärke. Ejes choklad förknippas med hög kvalitet och traditionella tillverkningsmetoder.

2008

Svärsonen Jonas Nilsson börjar i företaget, och tar sin plats bak i tillverkningen.

Det han inte visst då var att han skull få en stor och betydande roll i företagets framtida utveckling och historia.

2010

Ejes Choklad tog fram Prinsesspralinen lagom till bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling den 19 juni 2010. Pralinen var en given succé och har efter det blivit ett utav Ejes stora flaggskepp.

Bröllopet var det första kronprinsessbröllopet i Sverige och självfallet ville Ejes Choklad vara med och fira kungligt!

Foto: Holger Motzkau 2010, Wikipedia/Wikimedia Commons (cc-by-sa-3.0), CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11115505

2013

Ejes Choklad 90-år! 50 år på Erik Dahlbergsgatan 25 i Stockholm, och den stolta chokladfamiljen firar 25 år som ägare!

Ejes håller hårt på sin omtalade service och kvalitet, vilket har resulterat i mycket beröm och utmärkelser genom åren. Även en stor mängd reportage och uppmärksamhet i media.

2014

Ejes får en utmärkelse av den dåvarande Japanska ambassadören Mr Morimoto. Där man under högtidliga former tackar Ejes för att ha bidragit till en bättre relation mellan länderna.

Denna utmärkelse kommer visa sig vara mycket större än vad Ejes kunde ana, och uppmärksammas stort i Japan i tidningar, tv och böcker. Ejes omnämns även i Mr Morimotos memoarer. Detta gör att Ejes och Japan knyter an ännu starkare och massor av Japaner kommer för att besöka butiken!

2014

Av en ren slup kommer en kund in och berättar att hon läst om Ejes i en bok. Det visar sig vara en Crime-serie om Marianne Jidhoff skriven av Denise Rudberg, där Marianne är stamkund på Ejes och älskar Vittryffel-nougat.

Ejes och Denise Rudberg påbörjar därmed ett samarbete som kommer visa sig vara mycket lyckat, eller ett Good marriage som Denise själv uttrycker det!

Sedan dess har det blivit en tradition att Ejes håller i premiärsigneringen varje år av nya boken om Marianne Jidhoff och har förvandlat detta till en folkfest. Det bjuds på mängder av Vittryffel-nougat och personlig signering av Denise. Samarbetet visar sig vara så lycka att man slår bokrekord i premiärsignering år efter år. Man börjar till och med anordna bussresor i Marianne Jidhoffs fotspår, som självklart börjar med ett besök på Ejes!

2016

Ejes får en nyutnämning av sitt Kungliga hovleverantörsskap i samband med att dottern Linda tar över VD-rollen i familjeföretaget.

Eftersom ett hovleverantörskap är personligt för företagets VD, blev alltså Ejes tvungna att ansöka igen efter det åtråvärda diplomet. Så det var med stor stolthet som det nya diplomet hängdes upp, ett erkännande och som återigen bevisar att Ejes håller högsta kvalité på både sina produkter och service!

2016

Ejes är med och representerar dom Svenska hovleverantörerna och åker till London i England. Där sker ett historiskt möte med dom Engelska hovleverantörerna och man utbyter idéer, kunskaper och gör studiebesök hos olika hovleverantörer. Ejes är presentkoordinator på resan och ansvarar för alla gåvor som ska överlämnas från dom Svenska hovleverantörerna vid dom olika besöken.

Ejes överlämnar även en gåva till den Engelska drottningen och får ett personligt tackbrev, där drottningen tackar för omtanken och den utsökta chokladen!

2018

Det är med stor stolthet, glädje och ödmjukhet som Ejes under 2018 firar 95 årsjubileum! Man firar även 55 år på samma adress och 30 år med samma ägare!

2018

Ejes genomför ett mycket omsorgsfullt och välplanerat generationsskifte, där dottern Linda tar över hela familjeföretaget och väljer att driva det med sin man Jonas som nu har tagit över pappa Runes roll och blivit produktionschef för Ejes tillverkning. Linda är uppvuxen i företaget och väl inskolad för uppdraget.

Det är en stor ära för mig att få driva Ejes vidare och jag kommer göra det med stor respekt. För mig känns det fantastiskt att kunna få föra detta kulturarv vidare, och jag kommer förvalta vårt varumärke med stor respekt. Inget kommer att ändras, vi ska fortsätta att vara omoderna och fokusera på det vi är bäst på, våra fantastiska produkter och ge våra kunder den bästa servicen! Jag ska bara putsa av diamanten lite…”